Benieuwd hoe een examen verloopt?

​Voordat je praktijkexamen mag doen, moet je geslaagd zijn voor je theorie-examen. Bekijk de video’s hieronder voor een gevoel!

CBR Theorie Examen

​Het theorie-examen personenauto bij het CBR bestaat uit 25 vragen gevaarherkenning, 30 vragen verkeersregels en 10 vragen verkeersinzicht.

Je bent geslaagd als 12 vragen goed hebt bij gevaarherkenning en 35 vragen goed hebt bij verkeersregels en verkeersinzicht. Bij alle twee de onderdelen moet je een voldoende halen om te slagen. De theorie blijft 1½ jaar geldig.

Medio 2015 is het klassikaal examen afleggen helmaal verdwenen. Hiervoor in de plaats is het individueel examen gekomen. De theoriecentra in Den-Bosch, Nijmegen of Berkel Enschot zijn inmiddelds dan ook gesloten.

Eindhoven is dus voor onze regio de enigste plaats waar je het theorie-examen kunt afleggen. Dit kan op Maandag, Woensdag en Vrijdag.

Ieder heeft zijn eigen beeldscherm en kan op eigen tempo de vragen beantwoorden en je krijgt meteen de uitslag van het examen te horen. De moeilijkheidsgraad of het aantal vragenzijn niet veranderd.!

CBR Praktijk Examen

Het praktijkexamen duurt 50 minuten.

De examinator zal de vereiste papieren controleren en een ogentest uitvoeren. Hierna gaat de examinator met je rijden.

Hij let daarbij op de volgende onderwerpen; de beheersing van de auto, het juiste kijkgedrag, milieuverantwoord rijden, voorrang verlenen of voor laten gaan en of je voldoende verkeersinzicht hebt om op de juiste wijze rekening te houden met andere weggebruikers. Ook kan de examinator je een clusteropdracht geven of je zelfstandig naar een oriëntatiepunt laten rijden. Hij kan je ook vragen om met het navigatiesysteem te rijden. Als je geen tussentijdse toets gedaan hebt zal je ook nog twee bijzondere verrichtingen moeten uitvoeren.

Na afloop van de rit neemt de examinator de beslissing of de rit voldoende was of niet.

CBR Tussentijdse Toets

De tussentijdse toets is een soort proefexamen, hier komen alle onderdelen aan bod die je met je praktijkexamen ook krijgt.

Deze toets wordt door het CBR afgenomen en zakken is voor deze toets niet mogelijk. Het advies wat je van de examinator krijgt kan je gebruiken om je vaardigheden te verbeteren en daarmee je slagingskans behoorlijk te verhogen. Je examen vrees wordt hierdoor een stuk kleiner omdat je weet wat je te wachten staat. Tijdens deze toets moet je twee bijzondere verrichtingen uitvoeren. Gaat deze goed dan hoef je dat bij je examen niet meer te doen.

Van Lankvelt Gerrits

Voor meer informatie of aanmelden voor rijlessen kunt u altijd contact met ons opnemen.

Website gemaakt door Wings-I

BEOORDEEL